7 Pijpfitten - lassen - monteren << campus Kapellen

✓ Gaan werken

Wil je je verder bekwamen in de modernste lastechnieken? Dat kan tijdens dit specialisatiejaar. De opleiding is heel praktijkgericht. Je werkt aan heel wat projecten en doet stages. Zo kan je na dit jaar, mét een diploma secundair onderwijs, snel het werkveld in. Heel wat van die jobs zijn knelpuntberoepen. Je kan je nadien ook vestigen als zelfstandige gespecialiseerd in piping of laswerkconstructie.

Wat leer je

✓ Je leert buis- & industriële pijpconstructies voorbereiden en maken aan de hand van tekeningen en technische informatie. Je leert ook zelf isometrisch tekenen.

✓ Je leert gecertificeerde (de)montage- en laswerkzaamheden uitvoeren, vooral het lassen van leidingen (pijpfitten).

✓ Je leert de materialen en onderdelen goed kennen.

✓ Je leert de modernste lastechnieken, het voorbereiden van pijpuitslagen, ontvouwingen en ingewikkelde lasverbindingen, T-, K- en broekstukken.

✓ Je leert de juiste lasfittingen en de geschikte lasmethode kiezen.

✓ Tijdens de vele praktijkoefeningen leer je zelfstandig werken, verantwoordelijkheid nemen en de veiligheidsvoorschriften strikt toepassen.

✓ Je loopt 2 maanden stage bij sterke partners uit de industrie (Billfinger ROB, Verwater, Fabricom Engie, SPIE Belgium).

✓ Je krijgt gespecialiseerde lessen van een lasingenieur uit de bedrijfswereld (NV Verwater) gedurende 10 dagen. Je doet met hem ook bedrijfsbezoeken.

✓ Onze school is een partner van Pipe Tech Alliance, hét expertisecentrum voor pijpfitter, flensmonteur en monteur industriële installaties. In samenwerking met Pipe Tech Alliance behaal je het attest flesmonteur.

✓ Je wordt voorbereid om verwarmings- en koelinstallaties te bouwen die worden aangedreven door pompen en compressoren, perslucht en hydraulische installaties.

VakAantal lesuren
Godsdienst / zedenleer2
Project algemene vakken6
Engels2
Lichamelijke opvoeding2
Lassen - constructie4
Mechanica (praktijk)2
Mechanica (theorie)6
Stage8

Ervoor?

Je kunt starten in 7 Pijpfitten – lassen – monteren als je:

 • een getuigschrift 3de graad of diploma secundair onderwijs behaalde in een studierichting van hetzelfde studiegebied;
 • een getuigschrift 3de graad of diploma secundair onderwijs behaalde in een studierichting van een ander studiegebied, met akkoord van de toelatingsklassenraad.

Erna?

Ben je geslaagd in 7 Pijpfitten – lassen – monteren? Dan behaal je je diploma secundair onderwijs.

Met dat diploma kan je o.a. solliciteren voor deze jobs:

  • Pijpfitter (knelpuntberoep)
  • Lasser
  • (De)monteur
  • Ambachtelijk metaalbewerker
  • Bankwerker
  • Mallenmaker (knelpuntberoep)
  • Metaalconstructeur
  • Monteur van staalbouwelementen (knelpuntberoep)
  • Onderwaterwerker
  • Operator montage en assemblage
  • Productiemedewerker kunststofverwerking (knelpuntberoep)

Als je wat ervaring hebt, kan je je vestigen als zelfstandige gespecialiseerd in piping of laswerkconstructie.

Of je kan eventueel nog verder studeren. Via talrijke vervolgopleidingen kan je je verder vervolmaken en specialiseren.

Onze leerlingen getuigen

zeno-lassen
5/5

Zeno (17)

Ik heb veel lassers in de familie. Ook mijn zus is bij GO! Tak afgestudeerd als lasser. Pas in het 3de jaar kregen we lassen, maar ik had er meteen aanleg voor. We krijgen veel praktijkuren lassen en de kwaliteit van de lessen is heel goed. We leren hier dingen in het 5de die je in andere scholen pas in het 7de jaar leert. Onze praktijkleerkrachten hebben veel werkervaring in bedrijven. Ze brengen ons veel kennis over het lassen bij, maar ook over onze attitude, zodat we goed voorbereid zijn. Lassen is hard werken. Maar het is ook een knelpuntberoep. Zeker als je je specialiseert, kan je veel verdienen. Onze school stimuleert de leerlingen. De leerkrachten en leerlingenbegeleiding doen hun uiterste best om je goede punten te laten behalen.”